Daha önce çevrimiçi müzik yayını yapan firmalara yönelen sosyal ağ devi Facebook, yakın bir zamanda Hollywood’un en önemli iki ismiyle masaya oturmuş durumda.
Facebook teknoloji endüstrisindeki sahip olduğu yeri gün geçtikçe genişletmeye devam ediyor. Daha önce Facebook, MTV yöneticilerinden Jason Hirschhorn’u bünyesine katmak için teklifte bulunmuş, ancak istenilen sonucu elde edememişti. Şimdiyse sosyal ağ devi, gözünü Hollywood’a dikmiş durumda.
Facebook, web sitesi üzerinden ünlü Hollywood filmlerinin kiralayıp izleyebilmesi için Warner Bros ve Universal ile anlaşmaya varmak üzere. Kısa bir süre önce de Facebook’un çevrimiçi müzik sağlayıcısı Spotify ve Rhapsody ile imza atmak üzere olduğuna dair dedikodular dolaşmaya başladı. Ayrıca çevrimiçi video sağlayıcısı Hulu ile yapılan anlaşma da kısa bir süre sonra resmi olarak duyurulacak.
Çin hariç, tüm dünyayı online ortamda birbirine bağlayan Facebook F8′de önemli yenilikler açıklamaya hazırlanıyor. Gelen bilgilere göre bu seneki büyük geliştiriciler toplantısının sloganı: ‘Oku. İzle. Dinle.’ olacak. Yani Facebook içerik olayını ciddiye almaya başlıyor.
Sondan başlayalım. Dinle, Facebook kullanıcılarının müzik dinleyebileceği bir geleceğe işaret ediyor. Bu konuda Facebook’un Spotify ve bir kaç iş ortağı ile çalıştığı çoktandır konuşuluyor. Son haberler bu yeniliğin video ve film yayıncılarını da hesaba katacağını göstermişti. Bu da İzle‘yi açıklıyor. Netflix bu konuda adı geçen önemli bir isim.
İlk sıradaki Oku ise şimdiye kadar en ciddi adımlardan biri gibi geliyor bana. İnternetteki içeriği Forbes’un verdiği isimler dikkat çekici; CNN, Washington Post ve The Daily. NY Times ise şimdilik geride durmayı tercih etmiş.
Facebook’ta bir şeyler okumak gerçekten bilgiye erişimin değişim odak noktasını değiştirebilir. Haber okuma ihtiyacımızı nasıl karşılayacağımızı sorgularken sosyal etkinin varlığından ve olması gerektiğinden söz etmiştim ama başlı başına bir sosyal ağda bu ihtiyaca karşılık bulabileceğimizi düşünmemiştim. Evet, bir Facebook bunu yapabilir. Haberleri küçük bir düğmenin altına ustaca saklayarak hem bilgiye gerçek kaynağından ulaşmamızı hem de arkadaşlarımızın bu konu odağında neler düşündüğünü bize sunabilir. Ben bunu ne kadar kabul ederim bilmiyorum ama çoğunluğa daha kolay gelen ve açıkçası devrimsel bir çıkış olacağını söyleyebilirim.
Facebook’un yorum eklentisini medya sitelerinde kullandırmak istemesi, son çıkarılan abonelik özelliği ile Zuckerberg ve ekibinin henüz dışarıya yansımamış fikirleri bizi Facebook’tan dünyaya bağlayabilir. İyi organize edilirse bu yenilik bilgi yükümüzü azaltabilir. Diğer yandan bizi sürekli aynı sitede kalma rutinliğine sürükleyerek can sıkıcı da olabilir. Facebook’un rekabet kurallarını ezip geçecek olması ise ayrıca tartışılması gereken bir konu.
Facebook, video oyun endüstrisi için de artık oldukça önemli bir platform. Zynga gibi pek çok geliştirici ve dağıtımcı firma artık Facebook için oyun geliştiriyor. İlerleyen günlerde Facebook’da daha ne gibi yenilikler olacak hep birlikte göreceğiz.